Efter Atkins, LCHF och GI-metoden med flera, kom detta år en ny metod för att gå ner i vikt, nämligen 5:2-dieten. I landet Sverige, som likt inget annat land gärna följer trender, var vid ett tillfälle i somras fyra av de fem bst säljande böckerna om just 5-2 dieten. Men vad går den ut på egentligen? Behövs den?
Människor har i alla tider fastat. Inom många religioner innebär fasta en andlig förnyelse, renande process och botgöring med mera. Under stenåldern fick vi människor jaga efter vår föda, vilket innebar periodisk fasta. Nu börjar periodisk fasta bli en trend, eller med tanke på hur många som utövar den, en norm.
Den sk 5:2-dieten utlovar ett långt och hälsosamt liv och på köpet går du ner vikt. Metoden uppfanns av vetenskapsjournalisten Dr Michael Mosley, som skrivit storsäljaren “The Fast Diet”. 1.
Mosley gav sig ut på en upptäcktsresa för att få svar på hur fasta kan förlänga livet och ge positiva effekter på de riskfaktorer som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Resultatet blev boken Fast diet, på svenska 5:2-dieten, som han skrivit tillsammans med Mimi Spencer. 2.
Men vad innebär då den nya diettrenden? Jo, kort förklarat fastar man två åtskilda dagar i veckan för att sedan äta normalt de resterande 5 dagarna. Dieten har bevisats att innehålla många fördelar, även om den förstås inte är nödvändig för att gå ner i vikt. Mosely själv sa nyligen i en intervju att han nuförtiden snarare går på en ”1-6-diet”. Inte ens dietens ”uppfinnare” har gjort denna diet till en permanent livsstil med andra ord.
Fastans fördelar
När man gör den här typen av periodisk fasta har man fördelen av att kroppen hinner att sätta igång de hälsofrämjande processerna medan nedbrytningen av muskler och näringsbrist inte infinner sig, då de inte hinner att sättas igång. Samtidigt börjar kroppen dessutom väldigt effektivt att bränna fett, eftersom man inte ger nog med energi för att ge musklerna tillräckligt med bränsle.
När man har gjort försök på möss har det också visat sig att periodisk fasta sänker nivån av det sk tillväxthormonet IGF-1 i blodet. Om man har en hög nivå av IGF-1-hormonet snabbar det på åldrandet och ökar även risken för cancer. Andra fördelar som periodisk fasta har visat är att det kan även minska risken för Alzheimers och andra demenssjukdomar.
Grunden med 5:2-dieten
Periodisk fasta kan alltså enligt ny forskning ge oss ett längre och friskare liv men hur går det till? Det grundläggande för 5:2-dieten är att de dagar man fastar ska män ligga på ett kaloriintag på 600 och kvinnor 500 kcal. De andra dagarna är det 2200 – 2000 kcal/dag som gäller. Det ger ett minskat kaloriintag på 3000 kcal/vecka, vilket i sin tur ger – ca 0,5 kg/vecka.
Det gäller att hålla koll på kalorierna, så du inte äter för mycket för då förlorar du fördelarna med 5:2-dieten. Kom ihåg att kroppen inte tänker i dygn. Stoppar du i dig så mycket mat under de dagar du inte fastar att det går på jämnt ut så kommer inte din vikt påverkas alls. Det finns alltså inget magiskt som händer bara för att du fastar två dagar i veckan.
De som undersöker om den periodiska fastans fördelar respektive nackdelar understryker att det är viktigt att även vetenskapligt undersöka hur periodisk fasta påverkar människor under en längre tid. Detta kan dock vara svårt då många återgår till sina gamla vanor. Risken för jojo-bantning finns också. Det kan istället leda till att man tappar muskelmassa men ökar sin fettprocent. Oavsett om 5:2-dieten kommer fungera för dig eller inte, är den tråkiga sanningen helt enkelt: Ät mindre energi än vad du gör av dig med så går du ner i vikt. Detta är en evig och enkel sanning som tyvärr har svårt att få fäste i Sverige.
Fotnot:
1. Dr Michael Mosley fick stor uppmärksamhet när han gjorde tv-dokumentären ”Eat, fast, and live longer”. Dokumentären visades i SVT:s ”Vetenskapens värld”, i slutet av mars 2013.
2. Boken utgavs som E-bok i Sverige den 10 juli 2013 och utgivs inbunden den 6 augusti 2013.